Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

Σήμερα ας μιλήσουμε για την δύσκολη ηλικία των εφήβων. Μια ηλικία  που μας κάνει πολλές φορές σαν γονείς να χάνουμε την νηφαλιότητά μας και να εκνευριζόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τις ανάγκες αυτής της ηλικίας πως θα μπορέσουμε να την διαχειριστούμε ;
Ο στόχος των γονιών κυρίως αλλά και όσων ασχολούνται με τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι να τα κρατήσουμε μακριά απο διάφορους κινδύνους  γι΄αυτό και πρέπει να ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε στις διάφορες αναζητήσεις τους.
Οι έφηβοι όπως και όλα τα παιδιά θέλουν καθοδήγηση, πρέπει να τους βάζουμε λογικά όρια και να κρατάμε τον λόγο μας σαν ενήλικες για τα σημαντικά πράγματα. Θα δούμε πολλές φορές να μας πιέζουν εμάς τους μεγάλους - μερικές  φορές ξεπερνόντας τα όρια - κι αυτό γίνεται γιατί προσπαθούν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τον λόγο μας σε αυτά που ήδη  έχουμε πεί ή συζητήσει. ΄Ετσι θα τους επιτρέψουμε να παίρνουν κάποιες αποφάσεις που θα μπορούν να αποδείξουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν την κρίση τους και τις δυνατότητες τους.
Είναι μάλιστα συχνό γεγονός ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας θέλοντας να αποστασιοποιηθούν απο τους γονείς προτιμούν να είναι περισσότερο με τους φίλους τους ή ακόμη ακόμη στο δωμάτιό τους . Αυτό είναι κατανοητό αλλά πρέπει να τους συμπεριλάμβάνουμε στις οικογενειακές εκδηλώσεις ακόμη κι όταν αντιδρούν στις όποιες δραστηριότητες της οικογένειας γιατί αυτές βοηθούν τον έφηβο να αναπτύξει την αίσθηση του εαυτού του και μάλιστα σε μία ηλικία πολύ σημαντική γι΄αυτόν.
Ο έφηβος ενώ καταλαβαίνει τις μακροχρόνιες συνέπειες κάποιου γεγονότος, παρ΄όλα αυτά δεν δέχεται ότι μπορεί να επηρεάσει τον ίδιο (π.χ. ενώ γνωρίζει τα αρνητικά του καπνίσματος, πιστεύει ότι δεν θα επηρεάσουν τον ίδιο).
Ένας επίσης μεγάλος κίνδυνος για τους εφήβους είναι το χρήμα. Είναι απαραίτητο και συγχρόνως επικίνδυνο (η τηλεόραση κ τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν στην κυριολεξία με χιλιάδες διαφημήσεις για αγορά προιόντων) γι΄αυτό πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εφήβους για να αντιμετωπίζουν τα χρήματα σωστά και να μπορούν να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για το τι είναι απαραίτητο ή αναγκαίο να αγοραστεί.
Είναι πολύ βασικό για να μπορείς να επικοινωνείς με τον έφηβο σε ειλικρινή βάση να συζητάς μαζί του ότι τον προβληματίζει χωρίς να ειρωνεύσαι ή να γελιοποιείς καταστάσεις και χωρίς μεγάλες κουραστικές συζητήσεις, άλλωστε σιγά σιγά θα αλλάξουν οι τωρινές τους ιδέες είτε συζητώντας με γνωστούς και φίλους στον περίγυρό τους είτε απο τους δασκάλους και τους καθηγητές τους.
Απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανησυχία των εφήβων πηγάζει απο την αλλαγή τους  απο παιδί σε ενήλικα  και εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να τους στηρίζουμε σωστά με υπομονή και σύνεση  για να το περάσουν ευκολότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου