Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Α Σ Τ Ε Ρ Ο Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Ε Π Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ

Στα πλαίσια της δράσης του Σ.Ε.Ο.  "Επίσκεψη σε Μουσείο", τα Αστέρια μας επισκέφτηκαν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου. Είμασταν όλοι εκεί στις 10.30 το πρωί ντυμένοι με τις Αστεροστολές μας και ανυπόμονοι για το τι θα δούμε.
Στο προαύλειο χώρο κάναμε το άνοιγμά μας όπου μας υποδέχτηκαν οι φύλακες του Μουσείου πρόθυμοι να μας βοηθήσουν αν χρειαστεί. Αφού εξηγήσαμε τι περίπου θα δούμε εκεί, είπαμε ότι δεν αγγίζουμε τα εκθέματα μόνο τα βλέπουμε και δεν φωνάζουμε μέσα στο μουσείο.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας, εξηγήσαμε και μάθαμε καινούργιες λέξεις που αφορούν το μουσείο - αρχαιολόγος, συντηρητής, φύλακας, αρχαία εκθέματα, αγάλματα -κούρος, κόρη-  αγγείο, γλύπτης.
Στο καινούργιο κτίριο είδαμε το τεράστιο άγαλμα του Κούρου, ανακαλύψαμε και συζητήσαμε πως βρέθηκε καθαρίστηκε και σήμερα μας περιμένει να το θαυμάσουμε. Είδαμε το "Σύμπλεγμα του Γενελέω" και αφού συζητήσαμε  ότι το σύμπλεγμα ήταν αφιερωμένο στη θεά  ΄Ηρα στο ναό του Ηραίου ανακαλύψαμε οτι απάνω του βρίσκεται η υπογραφή του γλύπτη αλλά και του αναθέτη (του ανθρώπου δηλαδή που το πρόσφερε στη θεά  Ηρα).
Κατόπιν συνεχίσαμε στο παλαιότερο κτίριο το Πασχάλειο Αρχαιοφυλάκιο όπου είδαμε  πως ζούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, είδαμε αγγεία μεταφοράς και φύλαξης για κρασί και λάδι, λυχνοστάτες που τους φώτιζαν τη νύχτα, πήλινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης,  κούπες, κουτάλια, σκεύη μαγειρικής και αφιερώματα που πρόσφεραν στους θεούς τους , εξηγήσαμε ότι η γλυπτική εξυπηρετούσε τις λατρευτικές ανάγκες των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
Κλείσαμε εξηγώντας ότι το νησί μας έχει πλούσια ιστορία απο τα παλιά χρόνια και μεγάλους δημιουργούς . Αναφερθήκαμε στον Αίσωπο (μυθοποιός), Πυθαγόρα(μαθηματικός),Ροίκος,(θεμελιωτής του ναού της ΄Ηρας), Αρίσταρχος (μεγάλος αστρονόμος), Καλλίστρατος (που συνδέεται με την εισαγωγή των 24 γραμμάτων της ελληνικής γλώσας).
Καταλάβαμε πόσο σπουδαίο είναι για μας σήμερα να προστατεύουμε τον αρχαίο πολιτισμό μας γιατί απο κεί ξεκινούν οι ρίζες μας.
Κλείσαμε με έναν σπουδαίο μύθο - παραμύθι,  ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΑΓΚΑΙΟΥ απ΄όπου έμεινε ιστορική η φράση ΠΟΛΛΑ ΠΕΛΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΥ (ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ).
Τέλος αποτυπώσαμε με πλαστελίνη απο ένα κουταλάκι σαν αυτά που είδαμε στο μουσείο και μας έκανε εντύπωση γιατί το χρησιμοποιούσαν απο εκείνα τα χρόνια.

Φύγαμε όλοι κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι και φορτωμένοι εντυπώσεις που θα είναι χαραγμένες στο μυαλό μας και στην καρδιά μας για πάντα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ. ΤΗΝ Κα ΒΙΓΛΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΟΡΟ ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΡΓΥΡΗ που μας βοήθησε να συνοδέψουμε τα παιδιά, τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, αλλά και τους φύλακες του μουσείου που είχαν υπομονή με τα μικρά μας Αστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου